Mitä on partio?

Partio on maailman suurin nuorisoliike, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioiden. Päämääränä on persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoinen, vastuuntuntoinen, aktiivinen sekä itsenäisesti ajatteleva paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäsen. (Suomen Partiolaiset, partio.fi)

Näsin Tytöt tarjoaa partiotoimintaa tytöille Tampereen keskustassa. Harrastus koostuu viikottaisista puolentoista tunnin mittaisista kokouksista sekä viikonloppuretkistä, tapahtumista, partiokisoista ja kesäleireistä. Viikkokokouksissa opetellaan monenlaisia tietoja ja taitoja, joista on hyötyä sekä partiotoiminnassa että elämässä yleensä. Retkillä ja leireillä syvennetään taitoja ja opetellaan vastuun ottamista ja itsenäistä toimintaa, jokaiselle ikäkaudelle sopivalla tavalla.

Partio-ohjelmaan kuuluu viisi ikäkautta: sudenpennut (7-9-v.), seikkailijat (10-12-v.), tarpojat (13-15-v.), samoajat (16-18-v.) ja vaeltajat (yli 18-v.). Sudenpentuja ja seikkailijoita johtaa aikuinen johtaja ja tarpojia samoajaikäinen johtaja. Partiossa oppii johtajuutta vähitellen kasvavien vastuutehtävien kautta.

Partion toimintaperiaatteet

Partio on mukava harrastus, mutta lisäksi se on tavoitteellista kasvatustoimintaa. Kasvatustavoitteena on että partiolainen oppii toimimaan aktiivisesti suhteessa itseensä, toisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tavoitteita toteutetaan partiomenetelmän ja partio-ohjelman avulla. Partiomenetelmä sisältää seitsemän osa-aluetta: sitoutuminen partion arvoihin, symboliikka, nousujohteisuus, vartiojärjestelmä, tekemällä oppiminen, päivän hyvä työ ja toiminta luonnossa. Partio-ohjelma taas sisältää ikäkausille kehitetyt konkreettiset suoritukset ja aktiviteetit, joissa sovelletaan partiomenetelmän osa-alueita.

Partio on vapaaehtoista toimintaa ja on avointa kaikille jotka hyväksyvät sen päämäärän ja arvopohjan. Partion maailmanjärjestöjen (WAGGGS ja WOSM) määrittelemät arvot ovat: myönteinen asenne uskontoja ja omaa hengellisyyttä kohtaan, eettisyys, itsensä kehittäminen ja epätäydellisyyden hyväksyminen, toisten ihmisten kunnioittaminen ja auttaminen, yhteiskunnallinen aktiivisuus ja rauhan ja yhteistyön edistäminen, sekä luonnon kunnioittaminen ja vastuunotto elinympäristöstä huolehtimisesta.

Partiossa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatetta ja liike on itsenäinen, puoluepoliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon.

Partioihanteet perustuvat partion perustajan, Robert Baden-Powellin, alkuperäiseen partiolakiin ja partiolupaus alkuperäiseen partiolupaukseen. Partiolainen antaa jokaisen ikäkauden alussa partiolupauksen: "Lupaan parhaani mukaan rakastaa Jumalaani, omaa maatani ja maailmaa, toteuttaa 'ikäkauden' ihanteita ja olla avuksi toisille". Sudenpennuilla partioihanteita on kaksi, mutta partio-ohjelman ikäkausien edetessä ihanteet lisääntyvät, ja lopuksi niitä on kaikkiaan seitsemän: kunnioittaa toista ihmistä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä, olla luotettava, rakentaa ystävyyttä yli rajojen, tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen, kehittää itseään ihmisenä ja etsiä elämän totuutta.

Partion arvoista ja ihanteista voi lukea lisää Peruskirjasta.

Harrastuksen hinta

Partioharrastus Näsin Tytöissä maksaa vuonna 2023 64,50 €. Hinta sisältää Suomen Partiolaisten ja Hämeen Partiopiirin jäsenmaksuosuudet. Jos perheessä on useampi partiolainen, alle 17-vuotiaat lasketaan II-jäseniksi. II-jäsen maksaa vuodessa jäsenmaksua 52,50 €.

Vuosimaksun lisäksi maksetaan erikseen osallistumismaksut retkistä ja leireistä. Lippukunnan tai ryhmän viikonloppuretki maksaa yleensä ~25 €, päiväretki 10-15 € ja kesäleiri 60-80 €. Muutaman vuoden välein järjestettävät suurleirit maksavat tapahtumasta riippuen 100-250 €. Lippukunta tukee leireille ja retkille osallistumista pitämällä osallistumismaksut mahdollisimman pieninä. Lisäksi se kustantaa partio-ohjelmaan kuuluvat koulutukset ja partiotaitokilpailujen osallistumismaksut.

Sekä lippukunnan tapahtumien maksuista että jäsenmaksuista on mahdollista neuvotella, jos perheen taloudellinen tilanne on tiukilla. Piirin jäsenmaksuvapautus voidaan myöntää taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Jäsenmaksuvapautus on suunnattu ensisijaisesti alaikäisille. Jäsenmaksuvapautuksella halutaan varmistaa myös vähävaraisten perheiden lasten mahdollisuus harrastaa partiota. Kysy lisätietoa lippukunnanjohtajalta tai ks https://hp.partio.fi/partiolaiselle/jasenyys/jasenmaksu/.

Partioasu

Aloittavalla partiolaisella tärkein ensimmäinen varuste on partiohuivi ja partiopaita. Partiohuivia käytetään aina partiokokouksissa ja tapahtumissa. Sudenpennut käyttävät kokousissa yleensä myös sudenpentupaitaa. Sudenpentujen paita on sininen, pitkähihainen college-paita ja seikkailijoilla ja sitä vanhemmilla sininen taskullinen partiopaita. Partiovaatteita myy Scandinavian Outdoor, jonka lähin toimipiste on Ratinan kauppakeskuksen kolmannessa kerroksessa. Täydellistä partioasua (partiopaita ja -huivi, tummat housut / hame ja sukkahousut, tummat kengät, väiski tai baretti) käytetään lähinnä partioparaatissa, mutta partiopaitaa käytetään myös muissa lippukunnan juhlissa. Paitaan ommellaan myös ohjelman mukaiset suoritusmerkit, jotka lippukunta hankkii jäsenilleen.

Retkeilyvarusteet

Partio ei ole välineurheilua, muita joitakin välineitä retkellä olisi hyvä olla mukana. Aloittava partiolainen voi kysyä kalliimpia varusteita aluksi myös lainaan muilta lippukuntalaisilta (ota siis rohkeasti yhteyttä jos tarvitset jotain lainaan retkeä varten!). Seuraaviin varusteisiin kannattaa kuitenkin panostaa harrastuksen jatkuessa:

Puukko on hyvä olla partiolaisen omaan käteen sopivan kokoinen ja hyvässä terässä. Tylsä puukko on terävää vaarallisempi, eikä myöskään tylppäpäinen puukko ole kovin hyödyllinen. Hyvä ohje puukon terän pituuteen on se, ettei terän kuulu olla paljoa pidempi kuin käyttäjän kämmenen leveys.

Otsalamppu on erittäin tarpeellinen väline retkillä. Otsalamppu on taskulamppua käyttökelpoisempi, sillä se jättää kädet vapaaksi, jolloin rinkan penkominen, vessassa käyminen ja teltan pystyttäminen käyvät helpommin myös pimeässä.

Makuupussi kannattaa olla tarpeeksi lämmin, sillä retkillä nukutaan usein teltassa. Talvella isoa telttaa lämmitetään kamiinalla ja kesällä yövytään pienemmissä teltoissa. Niin kutsutulla kesämakuupussilla pärjää lämpimässä sisätilassa, mutta muualla nukuttaessa kannattaa valita kolmen vuodenajan makuupussi, jonka comfort-lämpötila on lähellä nollaa (myös kesäisin yöt ovat viileitä). Lyhyellä käyttäjällä kannattaa myös ottaa huomioon makuupussin koko, jotta pussiin ei jää liikaa tyhjää tilaa. Makuupussi kannattaa pakata kiristyspussiin, jolloin se mahtuu paremmin rinkkaan.

Makuualustaksi kannattaa valita tarpeeksi paksu solumuovinen makuualusta. Ilmatäytteinen alusta on hankala käyttää ja se myös rikkoutuu helpommin.

Rinkka on tärkeä varsinkin silloin, kun retkipaikalle on pidempi kävelymatka. Rinkan pitää olla oikean kokoinen kantajalleen ja sen säätöihin kannattaa tutustua huolellisesti. Tässä asiassa voi kysyä neuvoa myös partiojohtajilta. Rinkkaan tai reppuun pitää mahtua kaikki retkellä tai leirillä tarvittavat varusteet. Rinkan pakkaamista kannattaakin harjoitella kotona :)

Ruokailuvälineet ovat Näsin Tytön tärkein varuste. Niihin kuuluvat rikkoutumattomasta materiaalista tehdyt muki, syvä lautanen ja lusikka, jotka on pakattu kangaspussiin. Hengittävä kangaspussi suojaa ruokailuvälineitä lialta mutta antaa niiden myös kuivua tiskauksen jälkeen. Ruokailuvälineet kannattaa nimikoida tarkasti sprii-tussilla tai kynsilakalla, sillä samanlaisia varusteita on yleensä monella.

Varusteita voi ostaa esimerkiksi retkeily- ja urheiluliikkeistä, ja myös Prismasta löytyy hyvät valikoimat varusteita. Scandinavian Outdoor ja Partioaitta antavat partion jäsenkorttia vastaan 10 % alennuksen. Jäsenkortin voi tulostaa Kuksasta.

Tunnustuksellisuus

Partiolippukunta Näsin Tytöt yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti kaikille avoin kieleen, kulttuuriin, uskontoon tai vakaumukseen katsomatta. Yksilölle varataan tilaa oman uskonnon harjoittamiseen. Lippukunnan taustayhteisö on kuitenkin Tampereen Tuomiokirkkoseurakunta, joten toimintaan kuuluu olla osana seurakunnan nuorisotoimintaa. Toiminta on silti avointa kaikille, eikä lippukunnan jäsenten tarvitse osallistua tilaisuuksiin, jotka eivät ole linjassa heidän oman vakaumuksensa kanssa. Keskustelemme mielellämme tunnustuksellisuuteen liittyvistä asioista jäsentemme kanssa, jotta harrastus olisi kaikille sopiva.